Karin Båtelson, förste vice ordförande i Läkarförbundet och ordförande för Sjukhusläkarna. Foto: Stefan Tell

– Jag har ju jobbat länge både i lokalförening, i yrkesförening och centralt i förbundet och då är det väldigt naturligt att kandidera till ordförandeposten nu när Heidi slutar, säger förste vice ordförande Karin Båtelson till Läkartidningen.

Beskedet kommer efter förbundsordförande Heidi Stensmyren i förra veckan meddelade att hon inte ställer upp för omval vid fullmäktige i november.

– Det kom lite abrupt och hastigt. Jag tror att vi var många som hade räknat med att Heidi skulle sitta kvar en period till.

Karin Båtelson menar att pandemin gjort att det nu är en helt ny situation med nya utmaningar och att uppdraget som ordförande för Läkarförbundet kommer att bli annorlunda jämfört med tidigare.

– Vi behöver hantera saker som har orsakats av pandemin som vårdskulden, förhindra stoppad fortbildning, ST-utbildning och forskning. Vi har en frusen avtalsrörelse, sämre villkor för underläkare, och mer utsatta medarbetare.

Samtidigt framhåller hon att det pågår flera olika utredningar på hälso- och sjukvårdsområdet.

– Där har vi haft inflytande, men det är långt kvar tills vi är hemma. Vi ska få en primärvårdsreform och vi behöver ökad nationell styrning. Det handlar om att få fram konkreta förslag som gör att professionen får styra och ta beslut så att det verkligen blir kvalitet och utveckling i vården, säger Karin Båtelson.

Hon fortsätter:

– Det är de frågorna vi står inför nu. Här måste vi jobba verkligen och vi behöver ett starkt förbund och behöver jobba offensivt och framåt.

Så sent som mars i år, valdes Karin Båtelson till ordförande för Sjukhusläkarna i ytterligare två år. Om hon blir vald till förbundsordförande i november kommer hon att lämna sitt uppdrag inom Sjukhusläkarna.

Förra veckan meddelade även Sofia Rydgren Stale, andre vice ordförande i förbundet, att hon ställer upp som kandidat till ordförandeposten.

Läs också:

Heidi Stensmyren avstår omval