Under förra veckan skrev Läkartidningen att Sahlgrenska universitetssjukhuset (SU) höjer ersättningen till medarbetare som tar akademisk examen från den 1 juli. Syftet är att öka incitamenten att forska.
Lönepåslag efter genomgången forskarutbildning finns sedan tidigare på universitetssjukhuset. Men nu revideras nivåerna för första gången sedan 2008. Det innebär att en doktorsexamen efter den 1 juli ger 4 000 i lönetillägg. Tidigare har tillägget legat på 2 000 kronor. Den som blir docent får 7 000 kronor i stället för 4 000. En licentiatexamen ger nu 2 000 kronor mer i lön, tillägget låg tidigare på 1 000 kronor.
– Vi har nästan uteslutande fått positiva reaktioner på denna forskningssatsning på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, säger Caterina Finizia, FoUU direktör, Sahlgrenska universitetssjukhuset, till Läkartidningen.
ST-läkaren Johan Svensson har en annan bild. Han betonar att han tycker att det är roligt att SU väljer att satsa på forskande kollegor, men säger också att det har väckt missnöje bland forskande läkare.
– Jag förstår att detta är ett sätt att sålla ut de som aktivt forskar och inte vegeterar på sin titel, säger han och fortsätter:
– Men vi är flera som kan tycka det är lite skevt och orättvist mot de som redan har en docentur eller disputerat tidigare, speciellt då en del som disputerat har valt att satsa mycket på undervisning.
Han tycker att det blir särskilt trist för dem som faller precis på mållinjen, exempelvis de som nyligen har disputerat men har långt till docentur.
– I längden är det erfarna forskare vi behöver som kan handleda doktorander, men även ta stort ansvar för undervisning, klinisk såväl som teoretisk.
Johan Svenssons förslag är att universitet inkluderar disputerade och docenter som kan påvisa aktiv och substantiell pågående forskning och/eller undervisning, samt de som disputerat eller erhållit docentur ett par år tillbaka.
– Vid en sådan här satsning så hoppas man ju att sjukhuset har tänkt även på oss som redan är aktiva inom forskning och undervisning och har en plan för en alternativ morot.
Enligt Caterina Finizia är det inte möjligt att ge det nya påslaget till alla som redan tidigare har examen, utan förändringen gäller från och med juli och framåt.
– Vi hoppas att medarbetare som inte får ta del av just det här lönepåslaget ser positivt på att sjukhuset arbetar långsiktigt för att gynna forskning i kombination med kliniskt arbete.