Läkarförbundets Heidi Stensmyren säger till TT att hon vill se ett statligt ansvar för att hantera situationen med tusentals uppskjutna operationer när krisen klingar av. Precis som sjukvården ställt om för covid-19 behöver den göra det för att hantera operationsköerna. Och för att omställningen ska vara möjlig behövs statliga insatser.

– Även där behövs ett statligt ansvar där ledarna går in och säger att vi måste öka kapaciteten, för då kan vi också göra det, säger Heidi Stensmyren till TT.

Statligt ansvar behövs dels i form av statsbidrag, dels i form av koordinering och en nationell väntelista för operationer. Statsbidragen behövs redan i höst och två år framåt, enligt Heidi Stensmyren.

– Det kan man lätt räkna ut att det kommer att behövas under den här tiden.

Den nationella väntelistan skulle Socialstyrelsen ha ansvar för.

– Då bör man titta på vissa åkommor och diagnoser för att identifiera vilka operationer eller medicinska insatser som är rimligt att ingå i en sådan väntelista. Det bör särskilt vara betoning på områden där det är ojämlikt med stora skillnader i väntetider, säger Heidi Stensmyren.

Nationell koordinering skulle kunna användas för att utnyttja operationskapaciteten i form av kirurger, onkologer och vårdplatser optimalt. Heidi Stensmyren är också öppen för att omfördela arbetsuppgifter mellan personalkategorier.

– Det sämsta man kan göra är att köra slut på personalen. När det gäller kapaciteten på operation behöver vi tänka nytt. Till exempel bör man titta på om man kan ta in läkarstudenter som operationsassistenter, eller lära upp undersköterskor att assistera under enklare ingrepp, säger hon till TT.