På söndagen gick Region Norrbotten upp i förstärkningsläge. Enligt ett pressmeddelande påverkar coronautbrottet i Gällivare i hela länet. Därför höjer man nu beredskapen så att personal, vårdplatser och utrustning kan omfördelas inom Norrbotten. Regionkrisledningen återgår till dagliga möten för att snabbt kunna fatta nödvändiga beslut.

– När vi höjer beredskapen blir det enklare att fördela resurser inom länet. Det kan även innebära att vi behöver återkalla redan beviljad semester om situationen förvärras.  Men det vill vi undvika i det längsta, då vår personal verkligen förtjänar att få sin semester, säger regiondirektör Anna-Stina Nordmark-Nilsson i ett pressmeddelande.

Trycket på akutmottagningen vid Gällivare sjukhus har ökat snabbt de senaste dagarna, med allt fler misstänka covid-19-fall som söker vård. Vid behov kommer smittade patienter att flygas till sjukhusen i Sunderbyn, Kalix eller Piteå. Om behovet av covid-19-vårdplatser fortsätter att öka, kommer en stängd covid-19-avdelning på Sunderby sjukhus att öppnas igen.

– Personalen i Gällivare sliter hårt och förtjänar en stor eloge, men behöver också avlastning. Och med de erfarenheter vi fått med oss under coronapandemin, har vi säkerställt att vi har tillräckligt med vårdplatser för covid-19-patienter i länet, säger Anna-Stina Nordmark-Nilsson.

Norrbottens läkarförening följer utvecklingen av situationen i länet.

– Det är klart att vi är oroade över situationen när vi ser att antalet sjuka ökar igen, och vi har ju en ansträngd situation sedan tidigare med svårigheter att få till bemanningen, säger Gunilla Engström, läkarföreningens ordförande, till Läkartidningen.

Det finns också en oro för att semestern skulle kunna dras in med tanke på det besvärliga läget, men hittills är det ingen som har fått ett sådant besked.

– Det är inga enskilda medlemmar som har hört av sig till oss. Än så länge håller planeringen att folk får sin semester, men vi vet inte hur länge den håller.

Hur ser du på att regionen nu gått upp i förstärkningsläge igen?

– Det har jag svårt att ha någon uppfattning om, men det är klart att den planering som funnits med antalet IVA-platser har man inte lyckats hålla, utan behovet har blivit större på grund av ökningen av antalet sjuka. Utifrån det perspektivet har det säkert varit nödvändigt att gå upp i förstärkningsläge igen.

Hittills har Norrbotten haft 950 konstaterade fall av covid-19. Enligt den senaste rapporten från i söndags vårdas 27 personer på sjukhus, varav 7 i intensivvård. Totalt 63 personer med bekräftad covid-19 har avlidit.