EU-kommissionen har redan tagit initiativ till en gemensam öppen dataplattform för forskningsdata och metadata från forskning om covid-19. Satsningen är ett samarbete mellan EU-kommissionen och det europeiska molekylärbiologiska laboratoriet och ligger inom ramen för det öppna forskningsmolnet EOSC.

Nu har också en svensk dataportal för covid-19 lanserats. Den drivs av Scilifelab och Vetenskapsrådet ansvarar för samordningen mot den europeiska portalen.

Forskare kan hitta olika typer av data om covid-19 och dela med sig av sin egen data, både nationellt och internationellt. I dataportalen finns också tjänster som kan vara användbara i arbetet med forskningsdata, exempelvis system för gemensamma arbetsytor, datapublicering, kommunikationssystem och riktlinjer för datahantering.

– Utvecklingen kring coronapandemin visar med all önskvärd tydlighet på betydelsen av öppen och transparent forskning. Genom att dela data med forskare över hela världen ökar vi forskningstakten, möjliggör mer omfattande studier, och gör det möjligt för vem som helst att ta del av den forskning som bedrivs, granska metoder och försöka reproducera resultat, säger Johan Rung, chef för Scilifelabs datacenter, i ett pressmeddelande.

Den svenska dataportalen för covid-19 hittar du här.