Antalet personer som tecknar privata sjukvårdsförsäkringar har gått stadigt uppåt i flera år. Vid årsskiftet hade närmare 700 000 personer i landet en sådan försäkring, enligt statistik från branschorganisationen Svensk försäkring.

Nu rapporterar Dagens Nyheter – efter att ha pratat med flera försäkringsbolag – att intresset ser ut att öka ytterligare i samband med pandemin.

Enligt både Länsförsäkringar och Skandia har en redan stark tillväxttrend fortsatt under våren. På Skandia handlar det om 20 procent fler tecknade sjukvårdsförsäkringar jämfört med i fjol. Enligt Pontus Haag, presschef, väntas siffran bli ännu högre i takt med att köerna inom den offentliga vården växer.

– Problemet kommer att förvärras när många operationer skjutits upp under pandemin. Därför kommer vi över tid att se en högre efterfrågan, säger han till Dagens Nyheter.

Även på Trygg Hansa och Folksam har man märkt av ett ökat intresse för privata sjukvårdsförsäkringar, även om det ännu inte resulterat i fler köp.

Enligt de försäkringsbolag som Dagens Nyheter har pratat med har väntetiderna inte förlängts på grund av pandemin för dem som har en privat sjukvårdsförsäkring.

– Våra försäkringstagare ska få en operation inom 20 dagar och det ligger fast. Men vi informerar våra kunder att planerade operationer kan bli uppskjutna med kort varsel med tanke på det exceptionella läge som råder, säger Pontus Haag.

Läs också:

Vårdanalys: Snabbare vård till patienter med privat sjukförsäkring

Regeringen utreder gräddfiler i sjukvården

Privata vårdbolag prioriterar försäkringspatienter