En genomgång som Sverige Radios Ekot har gjort visar att smittskyddsläkare runt om landet ser ett ökat intresse hos befolkningen för att vaccinera sig. De bedömer därför att det behövs fler vaccindoser än vanligt till hösten.

Efterfrågan för influensavaccinationer har varit stigande i flera år, men efter coronautbrottet har behovet skjutit i höjden.

– Jag tror att det ökar eftersom många som har drabbats av covid-19 har en känsla av att »jag vill inte ha influensa också«. Men sedan är det ju också samma riskgrupper när det gäller covid och influensa. Så kan vi då undvika en av de här infektionerna med hjälp av vaccin så är det ju fantastiskt, säger Mia Brytting, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten till Ekot.

Viljan att vaccinera sig mot influensa i höst bedöms också vara större än vanligt bland dem som arbetar i vården.

Folkhälsomyndigheten kartlägger nu hur vaccinbehoven ser ut i regionerna för att se om det behövs extra doser och hur höstens vaccineringar ska gå till för att skydda de sköraste om det fortfarande pågår en samhällsspridning av coronaviruset.

Vaccintillverkarna flaggar dock för att det kan bli svårt att möta den växande efterfrågan eftersom tillverkningsprocessen tar många månader.

– Vi vet att det finns många regioner som vill ha mer och vi kommer göra allt vi kan i vår makt för att ta hem fler doser till Sverige men som det är nu har vi inga möjligheter att exakt möta den efterfrågan från regionerna, säger Per Öhlén från vaccintillverkaren Sanofi Pasteur till Ekot.