– Under sommaren ska vi ha inventerande samtal med alla yrkesföreningar och lokalföreningar, de som har rösträtt på fullmäktige, säger Kristina Jennische, ordförande i Läkarförbundets valberedning.

– Vi kommer att prata med representanter för de föreningarna för att få en bra bild av vad man tycker Läkarförbundet behöver, vilket ledarskap man vill se – både vad gäller ordförandeposten och hela förbundet.

Hon fick beskedet om att Heidi Stensmyren inte ställer upp för omval i söndags, ungefär en dag innan det blev offentligt. Beskedet kommer i en väldigt speciell tid för sjukvården när många medlemmar har en ovanligt stressig arbetssituation.

– Vi har beslutat att inte komma ut med någon valförteckning förrän augusti, så att alla ledamöter får fundera över sommaren hur de ställer sig till omval. Ofta brukar det vara klart innan sommaren, men nu tror vi att folk haft mycket annat att fundera på, säger Kristina Jennische.

I augusti kommer valberedningen att intervjua den sittande styrelsen och när nomineringarna till ny ordförande kommer i september intensifieras arbetet. Enligt förbundets stadgar ska beredningen lämna sitt förslag senast en vecka innan fullmäktigemötet. Men om det går ska beredningen presentera ett förslag tidigare än så.

Kristina Jennische påpekar att Heidi Stensmyrens besked är en nyhet för alla.

– Det innebär att alla som är aktiva i förbundet har en konkret situation att utgå ifrån. Tidigare har det bara varit spekulationer, för ingen har vetat hur Heidi Stensmyren skulle göra. Så vi tror att alla behöver lite reflektionstid.

En som har kommit fram till att hon ställer upp till valet för ordförande är Sofia Rydgren Stale, andre vice ordförande i Läkarförbundet.

– Eftersom det är sex år sedan Heidi valdes är det klart att man funderat. Det har varit oklart hur valet inför hösten skulle se ut. Men jag har funderat för egen del och kommit fram till att jag kommer att ställa upp till kandidat för ordförandeposten, säger hon till Läkartidningen.

Vad har lett dig till det beslutet?

– Jag är stolt över det arbete vi har gjort, och det finns mycket som jag känner att jag vill bygga vidare på och skärpa ytterligare. Vi jobbar just nu på ett nytt politiskt program och strategi för 2025. Det är ett viktigt arbete som sätter dagordningen för Läkarförbundet de närmsta fem åren i princip.

Sofia Rydgren Stale arbetar inom psykiatrin i Skåne och berättar att hon funderat mycket på läkares förutsättningar att göra ett bra arbete utan att det går ut över den egna fysiska och psykiska hälsan. Det är inte minst aktuellt nu under pandemin.

– Vi har haft en jättetuff vår bakom oss och vi kanske har den tuffaste sommaren framför oss på väldigt länge – och en tuff höst. Det finns mycket att arbeta med på villkorssidan, att löner och arbetsvillkor speglar den insats läkare gör. Vila och återhämtning ska vara hållbart på sikt.

Hur reagerade du på Heidi Stensmyrens besked?

– Jag är stolt och glad över de sex år vi har jobbat tillsammans i Läkarförbundet, de förändringar och det vi åstadkommit med det strategiska arbetet och det mediala genomslaget.

Läkartidningen har även sökt Läkarförbundets förste vice ordförande Karin Båtelson.

 

Läs även:

Heidi Stensmyren avstår omval