– Vi har varit tidigt ute med omfattande testning av berörd personal och nu tar vi nästa steg för att snabbt komma vidare så att alla vuxna i Sörmland med symptom för covid-19 får möjlighet att testa sig, säger Monica Johansson (S), regionstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Tanken är att 1177 Vårdguiden ska utgöra navet för testerna. Där kan invånarna bland annat beställa test och sedan få ta del av resultatet. Det kommer att finnas olika alternativ för att ta del av testkit.

Ett alternativ är att åka till regionens provtagningsstationer och göra testet där. En annan variant är skicka ett friskt ombud till utvalda apotek för att hämta provtagningskitet. Det ska också gå att få hemleverans av testkit.

Syftet med den utökade testningen är att få en tydligare bild av situationen i länet och för att hindra smittspridning.

– Det är fortfarande mycket vi inte vet om det här viruset. Det kan finnas risk för en andra våg i höst och med ökad testning får vi en bättre bild av vilken situation vi har i länet. Viktigt är att testerna bara fungerar om man har symtom, det finns inget syfte att testa sig »bara för att«, säger Maria Remén, smittskyddsläkare i Sörmland.

Formellt beslut om att utöka testning i Sörmland ska tas vid regionstyrelsens sammanträde den 9 juni.

Läs också:

Allmänheten ska testas på vårdcentraler i Västra Götaland