Värmen har Sverige i sitt grepp. För vårdpersonal som dessutom måste ha på sig den varma skyddsutrustningen och jobbar långa pass utan möjlighet att dricka, finns det en risk att de höga temperaturerna kan förvärra läget.

– Det var ju jobbigt redan innan och nu i den här värmen är det fruktansvärt. Jag stod i går skyddsklädd hela dagen, svetten bara rann och det enda jag kunde tänka på var att dricka vatten, och det kunde jag inte, säger Matilda Nygren, specialistsjuksköterska i intensivvård vid Nya Karolinska sjukhuset i Stockholm till Ekot som har pratar med flera regioner och sjukhus i Sverige.

Flera regioner beskriver situationen som ansträngd och rustar sig för att klara värmeböljan i kombination med coronapandemin.

– Det har egentligen varit ett bekymmer med skyddsutrustningen även innan vi hade värmen. En belastad situation helt enkelt, säger Johan Lugnegård, chefsläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala till Ekot.

På Akademiska sjukhuset finns beredskap för att ställa ut extra kylaggregat vid behov och man planerar även att försöka flytta provtagningen till en svalare plats.

När Läkartidningen ringer runt till fackliga representanter runt om i landet verkar temperaturen inne på sjukhusen dock än så länge vara uthärdlig.

I Sundsvall var det drygt 30 grader på torsdagen.

– Ute är det stekhett. Men här inne på sjukhuset där jag sitter nu är det lite över 20 grader, så än så länge fungerar kylningen av sjukhuset perfekt, säger Vilhelm Sjögren, vice ordförande i Medelpads läkarförening och strokeläkare på Länssjukhuset i Sundsvall.

Han känner dock en viss oro för hur det ska bli i slutet av sommaren, om det blir en varm sommar. Sedan 2000 kyls sjukhuset nämligen med hjälp av snö.

– Det brukar alltid fungera bra i början av sommaren. Men om lagret av snö tar slut kan det bli problem i slutet av sommaren.

Överläkaren Clara Strömberg, som är huvudskyddsombud för Saco på Södersjukhuset i Stockholm, uppger att temperaturen på akutmottagningen där hon arbetar är helt okej. Akuten har nyligen flyttat in i nya, välventilerade lokaler. Clara Strömberg tror däremot att den extrema värmen är mer påtaglig för personalen på sjukhusets vårdavdelningar.

På Södra Älvsborgs sjukhus i Borås (SÄS) är problemet snarare det omvända. Det är på gränsen till för svalt på intensivvårdsavdelningen, enligt Peter Geiger som är vice ordförande i Västra Götalands läkarförening, huvudskyddsombud för läkarna på SÄS och överläkare i anestesi och intensivvård.

– Värmen är faktiskt inget problem alls. IVA ligger i alldeles nybyggda lokaler på bottenvåningen med väldigt bra ventilation. Det är så kallt att man nästan är glad över att ta på sig skyddsutrustningen, säger han.

Inte heller i Uppland eller Östergötland, där temperaturen på många håll legat strax över 30-strecket de senaste dagarna, har huvudskyddsombuden nåtts av några larm om att värmen skulle orsaka problem på sjukhusen.

– Däremot har en vårdcentral i Östervåla 34 grader i vissa läkarrum, säger Knut Bodin, huvudskyddsombud för läkarna i Region Uppsala.