Anders Lindblom, smittskyddsläkare i Region Dalarna. Foto: Erik Bäckvall/Region Dalarna

Den 31 januari fick Sverige sitt första bekräftade fall av covid-19. Men nu säger smittskyddsläkaren i Region Dalarna, Anders Lindblom, att viruset troligtvis fanns i Sverige redan i december. Flera personer sökte då vård för luftvägssymtom vid Svärdsjö vårdcentral utanför Falun. Samtliga hade haft kontakt med en person som kom från Wuhan – men det fanns vid den tidpunkten ingen möjlighet att testa personerna för sars-cov-2.

Nu har det dock visat sig att flera av personerna fått positiva resultat på antikroppstester, samtidigt som de uppgett att de inte haft covid-19-liknande symtom sedan de sökte vård i december. Enligt Anders Lindblom är det därmed sannolikt att de bar på viruset redan då.

– Där fick vi en tidig spridning, men det spreds inte därifrån utan det stannade i Svärdsjö, säger han till Svenska Dagbladet.

Med facit i hand tycker Anders Lindholm att Sverige haft ett onödigt stort fokus på sportlovsresorna och skidresenärerna som besökte Italien i februari.

– Det kom nog tidigare än vad vi trodde. Det visade också Folkhälsomyndighetens undersökning av helgenomsekvensering, att vi har ett inflöde inte bara från Italien, som vi trodde från början. Det har nog kommit in från andra ställen tidigare också, men det var då det satte fart, säger Anders Lindblom till Svenska Dagbladet.