USA har köpt nästan all produktion av läkemedlet remdesivir för de närmaste månaderna. Det bekräftar tillverkaren Gilead nu i ett mejl, rapporterar TT.

»Vi har ett begränsat utbud av remdesivir under de kommande tre månaderna«, skriver Anette Hummelgård, medicinskt ansvarig för Gilead Sciences i Norden, i mejlet till TT.

Leveransen till USA ska enligt tillverkaren ha bestämts efter diskussion med den amerikanska regeringen sedan det skett en betydande ökning av covid-19 i USA. Gilead uppger för TT att man är medveten om den globala skalan av pandemin och att man arbetar så snabbt som möjligt för att tillgodose tillgång runt om i världen.

Remdesivir finns i viss mån tillgängligt i Sverige. Läkartidningen har tidigare rapporterat att Sveriges regioner accepterat en donation av remdesivir från Gilead för behandling av covid-19. Hur stor donationen är har regionerna inte velat svara på.

»Det finns ett begränsat utbud av remdesivir till hands i många länder för användning i kliniska prövningar och donation inom ramen för beviljade licenser. Vi förväntar oss att detta utbud är tillräckligt för att möta den nuvarande efterfrågan i Sverige«, skriver Anette Hummelgård.

Samtidigt pekar Gilead på att andra länder än USA kan få tillgång till medicinen. Länder med hög sjukdomsfrekvens kommer då att prioriteras. Detta förutsatt att läkemedlet är godkänt i landet.

»Vi har kommit överens med den amerikanska regeringen att outnyttjade doser till och med september kan tilldelas för andra användningsområden, inklusive till länder utanför USA«, skriver Anette Hummelgård i mejlet.

Anders Sönnerborg, professor i infektionssjukdomar och klinisk virologi vid Karolinska institutet, uppger för TT att det svenska utbudet av remdeisivir inte kommer att vara tillräckligt för att möta behovet.

– Vi hade hoppats och antagit att det skulle komma remdesivir även under juli, augusti och september i någon typ av rättvis fördelning mellan världens olika länder, säger han till TT.

Remdevisir är ett antiviralt läkemedel som ursprungligen utvecklats för behandling vid ebola. I Sverige har det hittills funnits att tillgå för licensförskrivning samt inom ramen för klinisk prövning. Förra veckan rekommenderade den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA att läkemedlet ska godkännas mot covid-19 i EU.

 

Läs mer:

Regioner får remdesivir från läkemedelsföretag

EMA rekommenderar grönt ljus för remdesivir

Läkemedelsbolag ansöker hos EMA om godkännande av remdesivir

Ökat hopp för experimentell behandling vid covid-19

Läkemedelsverket beviljar beredskapslicens för remdesivir