Det var i februari i år som indiepopbandet The Bland tvingades ställa in hela sin Europaturné med 68 spelningar. Axel Öberg, som är bandets sångare, återvände till Sverige och sitt jobb på vårdcentral.

– Precis när vi skulle spela i tyska Freiburg började det registreras fall och vi fick ställa in allting, så det var naturligt för mig att åka hem till Sverige och jobba.

Han fortsatte sin AT i Nyköping men nu med mer fokus på coronapatienter i stället för internmedicin som hade varit inriktningen före pandemin.

Under den här tiden har han mött patienter som mår väldigt dåligt av den sociala isoleringen, och började efter ett tag fundera över vad han som musiker skulle kunna göra.

– Jag har träffat patienter som har varit helt lamslagna över att inte få träffa någon, och jag började läsa studier om hur farligt det kan vara med isolering och ensamhet. En studie hade kommit fram till att det kan jämställas med att röka 15 cigaretter om dagen.

– Man pratar mycket om vårdskulden som nu byggs upp under corona, men jag tänker att vi också bygger upp en kulturskuld eller ett successivt tilltagande underskott av sociala sammanhang. Alla inom kultursektorn bara väntar, men det vill inte jag göra. Det är svårt att göra något åt detta som läkare, men som musiker kan jag.

Så i stället för att »vänta« håller Axel Öberg och hans bandmedlemmar på att skapa vad han kallar en konceptfestival som ska innehålla många olika konstformer. Han har sökt och fått bidrag till festivaler i Hamburg och Berlin, men planerar också för en festival i Stockholm.

– Vårt band är större i Tyskland och där får vi mer utrymme. I Sverige däremot har vi ännu inte lyckats få några bidrag.

Han beskriver festivalen som en fiktiv stad med karaktärer och livsöden. Platsen ska vara som en ny värld man kommer in i med musikaliskt berättande, performance, teater och litteratur, och den som vill ska med en egen karaktär kunna bli en invånare i staden.

– Mötesplatser för kultur måste hållas vid liv – det ska inte förringas hur viktig kulturen är för folkhälsan, säger han.

Till hösten påbörjar Axel Öberg sin ST i internmedicin, även den i Nyköping. Men hur går det då att kombinera livet som artist med att jobba som läkare?

– Det går så himla bra, och nu ser jag fram emot att börja joura igen. För fyra år sedan tog musikkarriären fart och då blev jourerna på akuten lösningen på turnerandet. De gör att jag kan jobba heltid som läkare och ändå turnera. Ibland har jag till och med mer tid än de andra i bandet som alla jobbar som musiker.

– Jag hade inte velat jobba med bara musik – att vara läkare är en trygghet. Det är en fristad att komma till sjukhuset och en fristad att komma till musiken!

Ett liveframträdande från den tyska Norden Festival finns på bandets Youtube-kanal.