Under coronapandemin har många regioner valt att pausa sina screeningprogram. Och tidigare i sommar gjorde Socialstyrelsen bedömningen att självprovtagning för humant papillomvirus (HPV) kan användas som en alternativ metod under pandemin, i stället för vanliga prov för cellförändringar.

I Skåne har sådana självtest gjorts i två månader. 26 000 kvinnor, som under normala omständigheter hade kallats till cellprovtagning hos barnmorska, har fått hem ett självtest för att påvisa virus. Men bara 30 procent har skickat tillbaka proven, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

Det kan jämföras med 40 procent, som är den andel som brukar ta det vanliga cellprovet när de kallas till provtagning.

– Vi hade gärna sett att det ökade drastiskt, så vi hade kunnat rädda folk från lidande, säger Jens Enocksson, som är överläkare inom patologi i Lund, till SVT.