Förändringarna i antagningspoäng efter det första antagningsbeskedet är i regel små jämfört med föregående år. Den grupp där flest studenter oftast antas är BI (gymnasiebetyg utan komplettering). Där har antagningspoängen höjts något vid samtliga lärosäten (se Tabell nedan).
Den största ökningen i den gruppen står Umeå universitet för. Där har antagningspoängen höjts från 21,56 i fjol till 21,88 i år.
I urvalsgrupp BII, alltså betyg med komplettering, har förändringarna skett åt olika håll vid olika universitet. I Göteborg, Linköping, Lund och Örebro har poängen gått upp något och vid övriga lärosäten har den gått ned.
Antagningen via högskoleprovet är i stort sett oförändrad och ligger mellan 1,60 och 1,75. Vid fyra universitet är det samma poäng som vid första urvalet i fjol, och vid de andra har poängen sjunkit 0,05.
Studenter antas även genom andra urvalsgrupper, vilka skiljer sig åt mellan universiteten. Det gäller exempelvis kvoten HPSU vid Linköpings universitet, vilken kräver minst två års relevant arbetslivserfarenhet. Där är poängen i år 2,50 att jämföra med 2,55 i fjol.
Göteborg och Umeå har också grupper som tar både betyg och högskoleprov i beaktande. I Umeå har knappt 40 studenter antagits i gruppen AUI, där antagningspoängen sjunkit till 36,39 från fjolårets 36,59. I Göteborg har över 50 studenter antagits i gruppen BI/HP, där antagningspoängen är 22,03 att jämföra med 21,88 i fjol.
Sista svarsdag på antagningsbeskeden är 24 juli. Det andra antagningsbeskedet kommer 30 juli.