– Vi lanserar nu fullständig masstestning, sade Dalians biträdande hälsomyndighetschef Zhao Lian på en presskonferens på måndagen, som Sveriges Radio rapporterat ifrån.

Dalian är en hamnstad i provinsen Liaoning i nordöstra Kina. Där bor över sex miljoner invånare, som de lokala myndigheterna alltså vill testa i ett massivt program.

De senaste dagarna har 40-talet personer insjuknat i covid-19. Liksom vid ett utbrott i huvudstaden Peking i sommar, sätts vissa riskområden i karantän. Och i Xinjiang, en autonom provins i nordvästligaste Kina som är drygt 3 gånger så stor som Sverige och med nära 22 miljoner invånare, konstaterades 41 nya fall på söndagen. I dess huvudstad ska 3,5 miljoner invånare testas en andra gång.

I Hongkong, som är en särskild administrativ region i Kina, har situationen på sistone varit värre. Där har över 100 nya fall konstateras varje dag den senaste tiden. Det har lett till att all servering på restauranger stoppas, att munskydd blir obligatoriska, samt att som mest två personer får samlas i grupp, uppger Hongkongs regering.