MSB:s modulhus utanför Visby lasarett. Foto: MSB

MSB har under pandemin förstärkt flera regioner med sammanlagt åtta tält och ett tjugotal modulhus. De används för triagering, provtagning och som väntrum i Värmland, Västra Götaland, Västerbotten, Norrbotten, Kalmar, Blekinge, Uppsala och på Gotland. Utanför Visby lasarett har exempelvis fem modulhus och ett tält satts upp under en insats förra veckan, meddelar myndigheten.

Men i Visby har än så länge anstormningen uteblivit. Samma sak gäller flera andra ställen som brukar vara turisttäta så här års, rapporterar Dagens Nyheter. Kalmar län, som inkluderar Öland, har ett lugnare läge än väntat. I Halland har siffrorna fortsatt ned. Dalarna såg en liten ökning efter midsommar, men sedan har det åter minskat.

Men smittskyddsläkarna påpekar att faran absolut inte är över.

– Det är lite för tidigt. Vi räknar med att toppen för besökare blir den här och nästa vecka, sedan börjar det avta. Det är svårt att säga om prognosen slår in. Men vi har ingen boom som det ser ut nu, säger Sven Montelius, tillförordnad smittskyddsläkare vid Region Gotland, till DN.