Siffrorna är fortfarande preliminära, men skåningarnas besök till privata digitala vårdgivare under årets första sex månader ser ut att kosta regionen cirka 100 miljoner kronor. Det kan jämföras med ungefär 50 miljoner kronor motsvarande period i fjol, rapporterar Sveriges Radio P4 Kristianstad.

– Det ligger också i linje med de rekommendationer vi hade för covid-19-sjukvården – att människor skulle söka digitalt om de kunde undvika det fysiska besöket på vårdcentralen, säger Gilbert Tribot (L), ordförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd, till radiokanalen.

Regionernas utgifter till privata digitala vårdgivare har gått upp varje år. Det är därför svårt att säga hur stor del av ökningen som beror på att pandemin ökat intresset för digital vård. Men misslyckandet med regionens eget projekt kan ha spelat in.

Det gick nämligen på grund precis när pandemin fick fäste i Sverige. Som Läkartidningen tidigare berättat skulle ett pilotprojekt under 2019 ha etablerats fullt ut under 2020. Men i slutet av januari i år stoppades projektet helt efter jävsmisstankar gällande upphandlingen.

Samtidigt växte behovet av digital vård för att minska risken för smittspridning på exempelvis vårdcentralerna. Flera regioner skalade därför upp sin digitala vård och började massutbilda personal i rekordfart för att ställa om mot mer digitalt.

Skåne stod däremot utan. Därför snabbupphandlade regionen ett avtal med Platform 24 under maj månad. Företaget levererar tekniken för digital vård sedan mitten av juni, och regionen står för vården. Avtalet är ett halvår långt.

 

Läs även:

Skåne snabbupphandlar digital vård

Vårdgivare snabbutbildar personal i digital vård

Kraftig ökning av digital vård

Skånes digitala vård oviss efter jävsmisstankar