Socialstyrelsen har sedan tidigare uppdraget att säkra tillgången till skyddsutrustning och sjukvårdsmateriel. Nu får myndigheten i uppdrag av regeringen att bedöma det nationella behovet av skyddsutrustning på både kort och lång sikt.

Regeringen ger också Socialstyrelsen möjligheten att ingå en överenskommelse med Norge om försäljning av eventuellt nationellt överskott av ansiktsmasker.

– När vi själva säkerställt det nationella behovet av skyddsutrustning är det också viktigt att vi återgäldar Norge, som bidragit med läkemedel, och är solidariska med andra europeiska länder, säger socialminister Lena Hallengren (S) i ett pressmeddelande.

Läkartidningen har tidigare rapporterat att vården på flera håll i Sverige larmat om en bristsituation gällande narkosläkemedlet propofol till följd av pandemin. I mitten av maj bistod Norge, som inte haft lika stort tryck på sin intensivvård, svenska regioner med en extra leverans av propofol.

Det nya uppdraget innebär att Socialstyrelsen till och med den 31 december 2021 även kan förhandla om försäljning av skyddsutrustning med andra länder inom EU/EES samt Schweiz.

Syftet med uppdraget är att Sverige ska kunna agera solidariskt med och bistå andra europeiska länder för att tillsammans bekämpa pandemin.

Läs också:

Svenska regioner köper propofol från Norge