De prioriterade grupperna är exempelvis personer över 70 år, de med vissa underliggande sjukdomar såsom diabetes och hjärt–kärlsjukdom, de som har högt blodtryck samt sjukvårdspersonal i covid-19-vården och personal i äldreomsorgen. Det handlar om cirka två miljoner människor som kan komma att vaccineras i ett första skede, uppger Folkhälsomyndigheten till SVT Nyheter.

Än är inte den interna ordningen bestämd. Och det beror mycket på att man inte vet hur det kommande vaccinet ser ut.

– Är det så att det första vaccinet fungerar dåligt på äldre kan det hända att vi styr om och kör med hälso- och sjukvårdspersonal först, säger Sören Andersson, chef för Folkhälsomyndighetens vaccinationsprogram, till SVT.

​Folkhälsomyndighetens plan, en del av regeringens coronastrategi, ska redovisas senast den sista augusti. Där framgår bland annat att det är regionerna som har ansvaret för vaccineringen på vårdcentralerna och sjukhusen.

 

Läs även:

Vaccin verkar »lovande« efter fas I-studie

Han blir Sveriges vaccinsamordnare

Stockholm planerar för massvaccinering mot covid-19