– Baserat på det vi känner till om vaccinet kan man inte ha en aning om det fungerar eller vad det finns för biverkningar, säger Matti Sällberg, professor vid Karolinska institutet som själv arbetar med att ta fram ett vaccin mot covid-19, till Dagens Nyheter.

– Den informationen som går att få fram är att de har vaccinerat 78 personer. Mig veterligen finns det inget vaccin i världen som är godkänt efter att man bara testat det på ett sådant antal. Det är extremt ovanligt.

President Vladimir Putin meddelade i dag, tisdag, att det ryska hälsoministeriet har godkänt ett vaccin mot covid-19. Landet skulle därmed vara först i världen med ett vaccin. De kliniska prövningarna uppges dock inte vara färdiga.

Matti Sällberg varnar för ett vaccin som inte genomgått nödvändiga kliniska prövningar.

– Om man vaccinerar utan att det fungerar innebär det att man kan förleda folk att bete sig som vanligt igen och med det få en ökande smittspridning, säger han till Dagens Nyheter.