På kort tid har en konflikt mellan två kriminella nätverk blossat upp i nordöstra Göteborg. Det har varit flera skottlossningar och boende i området vittnar om att de är rädda och att de har uppmanats av kriminella att hålla sig inomhus.

Nu har också Närhälsan beslutat att ställa in hembesöken i de drabbade stadsdelarna. Det handlar om vårdcentralerna i Hjällbo, Lövgärdet och Angered centrum.

– I fredags tog vi i samråd med vår säkerhetsavdelning beslutet att ställa in hembesök som inte är helt nödvändiga. Patienter som av medicinska skäl måste få hembesök kommer att få det, men då åker vi två personer tillsammans på dem, säger Thomas Wallén, primärvårdsdirektör i Göteborg, till Dagens Nyheter.

Förra veckan rapporterade Göteborgs-Posten att stadsdelsförvaltningen i Angered har beslutat att ta in väktare som kan eskortera hemtjänstpersonal. Nu överväger primärvården att också anlita väktare för att skydda vårdpersonal som ska ut på hembesök. Ett möte med politiker och vårdcentraler ska hållas i dag, måndag.

– Stadsdelsnämnden har sagt att om det behövs väktare så ska de stå för det. Vi ska ha ett möte under eftermiddagen med polisen och andra myndigheter och sedan får vi se om vi också kommer att behöva det, säger Thomas Wallén till DN.