Det var i mitten av juli som Staffan Bergström, läkare och professor emeritus i internationell hälsa, försåg den ALS-sjuke mannen med en dödlig dos av sömnmedlet pentobarbital, vilket Läkartidningen berättat om.

Staffan Bergström har berättat i medier om hur mannen ifråga skulle ha åkt till en klinik i Schweiz för att där få läkarhjälp att avsluta sitt liv.

När coronapandemin satte stopp för resplanerna bestämde han sig för att själv hjälpa mannen. Efteråt polisanmälde Staffan Bergström – som också är ordförande i föreningen Rätten till en värdig död, som är för dödshjälp – sig själv och utreds nu för brott.

Nu åtalsanmäler dessutom Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) Staffan Bergström.

Ivo bedömer att han – genom sin medverkan i händelseförloppet där en svårt sjuk man avled – kan ses som skäligen misstänkt för att ha begått ett brott i yrkesutövningen, för vilket fängelse är föreskrivet.

Myndigheten konstaterar att det i medier framkommit att händelsen redan granskas av åklagare, men att det inte fråntar Ivo skyldigheten att anmäla till åtal enligt patientsäkerhetslagen. Ivo överlämnar till åklagare att besluta vilken brottsrubricering som är aktuell i ärendet.

Staffan Bergström anser att Ivos beslut är förväntat och helt i sin ordning.

– Ivo ska ju anmäla till åtal det som de tycker måste prövas och det är redan igångsatt ett åtal. Vad jag är väldigt förvånad över är att jag inte på en månad hört ett enda ord från någon polis eller så. Det är väldigt förvånande att man tar så lätt på det, säger han i en kommentar till Läkartidningen.

– Anledningen till att jag gick till polisen efteråt var ju att jag ville ha en rättslig prövning efter att ha hört mig för med kvalificerade jurister om den här åtgärden som jag gjorde. De menar att det är helt osannolikt att det blir någon form av åtal, utan det kommer att läggas ned. Jag är inte angelägen om att det läggs ned, utan vill driva det till Högsta domstolen för att få ett juridiskt klargörande av vad man får göra i de här speciella fallen.

Den 21 augusti är Staffan Bergström kallad till Ivo för att ge sin version av händelsen.

Läs också:

Läkare hjälpte man sjuk i ALS att dö