Karolinska universitetssjukhuset hyr in personalen för att klara av den vård som prioriterats ned under pandemin, rapporterar nyhetsbyrån TT. Det rör sig om totalt fem operationslag som planeras för arbete under hösten både i Solna och Huddinge. Hur många personer och vilka yrkesgrupper det rör sig om, är ännu inte fastställt.

– Det handlar om ortopedi, bukoperationer och öron-, näsa- och halsoperationer. Det är tre områden som vi behöver hjälp med, säger Henrik Kennedy, kommunikationsdirektör på Karolinska universitetssjukhuset, till TT.

Som Läkartidningen tidigare har berättat har Karolinska universitetssjukhuset varslat drygt 100 läkare och över 150 undersköterskor. Under coronapandemin sköts neddragningarna upp, men i förra veckan meddelades att förhandlingarna om varslet fortsätter.

– Det ger en negativ signal till alla som har ansträngt sig till det yttersta och täckt upp för de behov som uppstått under pandemin. Det handlar inte bara om att komma ikapp med vårdskulden, utan också med utbildningsskulden och med den forskning som har satts på halt, säger Yvonne Dellmark, ordförande för läkarföreningen på Karolinska universitetssjukhuset till Läkartidningen.

Beskeden om ett återupptaget varsel och att hyrpersonal samtidigt ska tas in, sticker i ögonen på en del anställda. Exempelvis fackförbundet Kommunal vittnar om att personal känner sig utnyttjad.

Henrik Kennedy förstår att det kan uppfattas som märkligt och hårt.

– Men det kan vara så att den kompetens som behövs för att arbeta bort framskjuten vård inte är den som blir uppsagd, säger han.

Att sjukhuset skulle ha behov av hyrpersonal efter varslet stod klart redan i slutet av förra året. Då förklarade sjukhuset att behovet inom vissa specialiteter krävde bemanningspersonal också under 2020.

 

Läs även:

Karolinska sjukhuset minskar läkarvarsel

Karolinska hyr in läkare på akuten trots varsel

Kostnader för hyrläkare minskade 2019 – men ökade för hyrpersonal

Domstol slår fast vårdmoms för hyrpersonal