Den sista augusti ska samtliga regioner och kommuner ha skickat sina krav på ersättning till Socialstyrelsen. En enkät som Sveriges Radio Ekot har gjort visar att flera regioner ännu inte sammanställt sina kostnader. Men om man räknar ihop de sju regioner som lämnat uppgifter landar notan på 3 miljarder kronor.

Bara i Region Stockholm uppskattas utgifterna hittills till över 2 miljarder.

– Till huvuddelen är det personalkostnader, material i hälso- och sjukvården, skyddsutrustning till våra anställda, fältsjukhuset i Älvsjö, ordningsvakter och extra städning, säger Irene Svenonius (M), finansregionråd i Region Stockholm, till radion.

När de resterande 14 regionerna och 290 kommunerna summerar sina merkostnader för coronavården är risken stor att de 5 miljarderna inte räcker till.

Finansminister Magdalena Andersson (S) lovar att regeringen kommer hålla sitt löfte om att stå för finansieringen.

– Här har vi från regeringens sida och inte minst jag varit tydlig hela tiden att om kostnaderna överstiger det som är avsatt på det här anslaget, så kommer vi höja det, säger hon till Sveriges Radio.

Men Irene Svenonius vill även få svar på om det blir några statliga pengar till de vårdköer som byggts upp under pandemin.

– Det vi också behöver är andra besked, för att det här är bara en del av de coronarelaterade effekterna på regionernas och kommunernas ekonomi, säger hon.