Enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård och lagen om rättspsykiatrisk vård får en patient hållas avskild från andra patienter endast om det är nödvändigt på grund av att patienten genom aggressivt eller störande beteende allvarligt försvårar de medintagnas vård. Ett sådant beslut gäller högst åtta timmar. Om det finns synnerliga skäl kan beslut om avskiljande gälla längre än så.

Men dessa lagkriterier var inte uppfyllda i ett ärende där Rättsmedicinalverket fattade beslut om att avskilja en intagen patient längre än åtta timmar. Det skriver Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) i ett beslut.

Beslutet att avskilja patienten längre än åtta timmar motiverades med att det fanns en förhöjd risk för att patienten skulle utöva våld, och att avskiljande inte förväntades kunna avslutas förrän patientens tillstånd stabiliserats, vilket beräknades ta längre än åtta timmar.

Men enligt Ivo framgår det inte av journalen att patienten vid tidpunkten för beslutet uppvisade något aggressivt eller störande beteende. Ivo konstaterar dock att patienten bland annat upplevde rösthallucinationer, kände sig hotad på avdelningen samt att patienten bad om att få bli avskild.

Ivo nöjer sig med att påtala bristen och avslutar ärendet utan att vidta några ytterligare åtgärder. Myndigheten kan dock komma att följa upp beslutet.