I juli tecknade EU-kommissionen ett avtal med läkemedelsföretaget Gilead om leveranser av läkemedlet remdesivir. Avtalet beräknas täcka behovet för omkring 30 000 covidpatienter, och tanken var att doserna skulle fördelas mellan EU:s medlemsstater och Storbritannien.

Nu rapporterar nyhetsbyrån TT att Sverige fått en första leverans på 1 728 doser, vilket räcker till omkring 250 covidpatienter.

Det är långt färre än de 70 000 doser som Socialstyrelsen ursprungligen anmälde intresse för.

– De 70 000 doserna är prognosticerade utifrån Folkhälsomyndighetens scenario med 10 000 i behov av sjukhusvård. Vi tror inte att det kommer att hända men det är ett »worst case scenario«, säger Maria State, chef för Socialstyrelsens läkemedelskansli, till TT.

Sverige ska få ytterligare två leveranser, men enligt TT vet Socialstyrelsen inte hur många doser det handlar om.

Tillgången på remdesivir har varit begränsad globalt. Detta sedan USA tidigare i år köpt upp nästan hela lagret av läkemedlet från tillverkaren. Det har inneburit att den svenska vården har fått klara sig på befintliga lager av remdesivir under sommaren.

Läs mer:

EU-kommissionen har tecknat avtal om remdesivir

Begränsad tillgång till remdesivir

Regioner får remdesivir från läkemedelsföretag

EMA rekommenderar grönt ljus för remdesivir