I april presenterade WHO ett initiativ för att samla in pengar till bekämpningen av det nya coronaviruset. Bland initiativtagarna till Access to Covid-19 tools (ACT) finns bland annat EU-kommissionen och makarna Bill och Melinda Gates. Målet är att få fram läkemedel och vaccin mot coronaviruset – men hittills har det gått trögt.

– Vi är väldigt tacksamma för de bidrag vi har fått, men det är bara 10 procent av de miljarder som krävs för att kunna uppfylla löftet från ACT, sa WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus på en presskonferens under måndagen.

Bara för att utveckla vaccin behöver organisationen 100 miljarder dollar.

– Det kan låta som mycket pengar, och det är det. Men det är inte mycket i jämförelse med de 10 biljoner dollar som G20-länderna har investerat för att stimulera ekonomin och hantera de konsekvenser pandemin medfört hittills, sa Tedros Adhanom Ghebreyesus.

WHO:s finansiering har fått sig en rejäl törn sedan USA i början av juli beslutade att lämna organisationen. President Donald Trump har kritiserat hanteringen av pandemin och menar bland annat att WHO inte genomfört de reformer som USA krävt, samt att Kina har ”total kontroll” över organisationen. För WHO är de ekonomiska konsekvenserna stora eftersom USA de senaste två åren stått för 15 procent av budgeten.