Regeringen har nyligen fattat beslut om nya löner för statens myndighetschefer. De nya lönerna gäller retroaktivt från den 1 oktober 2019.

En sammanställning som tidningen Publikt gjort visar att Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson tillhör de myndighetschefer som fått allra mest i löneökning.

Olivia Wigzell har lyft lönen mest procentuellt. Med en löneökning på 6,6 procent tjänar hon nu 130 000 kronor i månaden. Johan Carlson kommer fyra, med ett lönelyft på 4,5 procent landar hans månadslön på 131 100 kronor.

Både Olivia Wigzell och Johan Carlson har centrala roller i den svenska pandemihanteringen. Men Claes Lindgren, chef för enheten för statlig arbetsgivarpolitik på Finansdepartementet, vill inte kommentera om löneökningarna har någon koppling till arbetet med pandemin.

– Det här är kollektiva regeringsbeslut och man går aldrig in och redovisar varför den ena har fått si eller den andra så, så det har jag ingen kommentar till, säger han till Publikt.

Trafikverkets generaldirektör Lena Erixon toppar lönelistan för femte året i rad. Hon fick en löneförhöjning med 0,7 procent och har nu en månadslön på 175 900 kronor.