Sedan tidigt i våras har Region Blekinge haft en särskild krisledningsorganisation aktiverad. Men från och med i dag, torsdag, återgår regionen till normalläge.

– Och med normalläge menar vi inte det läge som var innan covid-19. Vi står inför en annan vardag i dag, vi har andra utmaningar och vi kommer att få hantera covid-19 även framgent, sa regionens säkerhetschef Stefan Österström på en presskonferens.

Beslutet gäller så länge smittspridningen i regionen inte ökar på nytt. Förändras läget är regionen beredd att höja beredskapsnivån igen.

– Vi kommer inte att släppa frågorna fullt ut. Vi ser att det finns ett behov av att hålla ihop detta och framöver kommer vi att jobba med en samordningsfunktion för covid-19, sa Stefan Österström.

Under de senaste veckorna har flera andra regioner lämnat stabsläget. Så sent som i måndags återgick Region Stockholm till normalläge.

De regioner som fortfarande befinner sig i stabsläge på grund av coronapandemin är Västmanland, Kalmar län, Jämtland Härjedalen, Norrbotten och Dalarna. Det visar en sammanställning som Svenska Dagbladet har gjort.

 

Läs mer:

Region Stockholm åter i normalläge

Flera regioner lämnar stabslägen