Som Läkartidningen tidigare har berättat upptäcktes ett mindre utbrott av covid-19 på läkarprogrammets termin 5 i början av september. Efter att tre av de cirka hundra studenterna testats positivt skickades samtliga hem för att förhindra vidare smittspridning. Distansundervisning infördes till slutet av september.

Men fler läkarstudenter vid Uppsala universitet insjuknade. Totalt 25 studenter på termin 5 och 7, samt två isolerade fall på termin 11 och 2. De sistnämnda uppges inte haft någon kontakt med några medstudenter dagarna före de insjuknade och har sedan isolerat sig.

Nu uppges dock utbrotten vara under kontroll.

– Smittspårning har genomförts och vi har inte sett någon sekundärspridning i samband med utbrotten vi hade på termin 5 och 7, så vi betraktar utbrotten som ”avslutade” på dessa terminer, säger Bertil Lindahl, ordförande för läkarprogrammets programkommitté till Läkartidningen.

Smittspridningen misstänks ha startat utanför undervisningstid. Studenterna på termin sju ska ha smittats på en privat fest.

Uppsala universitets studenttidning Ergo har intervjuat två av läkarstudenterna som testat positivt för covid-19, som i artikeln är anonyma kallas Erik och Anna. Bägge tror att de har smittats på en mindre fest med cirka 15 personer. De uppger att ingen av dem som var på festen hade några symtom då.

– Vi hade så klart kunnat göra saker bättre, men vi hade ju ingen anledning att tro att någon bar på viruset. Det känns väldigt jobbigt nu och vi är många som har jättedåligt samvete över det här. Vi är alla personer som har varit väldigt försiktiga och vaksamma under hela våren och sommaren. Som läkarstudent är man van att försöka vara duktig hela tiden och aldrig göra fel, men vi är också människor, säger Anna till Ergo.

Både hon och Erik anser att de borde ha varit mer försiktiga.

– Ingen av oss skulle komma om den hade visat symtom eller så, men folk satt ganska nära varandra och det var mycket sparsamt med handsprit. Mot småtimmarna tror jag att många hade släppt covid-tänket och bara var glada över att träffa vänner igen. Inmundigad sprit har en motsatt effekt till handsprit vill jag tro, säger Erik.

Studenterna tycker att Uppsala universitet har hanterat situationen bra.

Bertil Lindahl har tidigare varnat för att liknande utbrott kommer att dyka upp på andra lärosäten under hösten. De två studenterna säger till Ergo att de hoppas att utbrotten bland läkarstudenterna i Uppsala kan påminna andra om hur lätt coronaviruset sprids.

– Även om man gärna vill vara nära och krama kompisar man inte träffat på länge så måste man stå emot. Och man måste tänka sig för innan man anordnar fester och tillställningar – bjud inte för många och vara noga med att hålla avståndet, säger studenten Anna.

 

Läs också:

App ska fånga smittspridning  på KI

Mindre utbrott av covid-19 bland läkarstudenter i Uppsala

Masstestning av studenter vid Umeå universitet

KI: Munskydd gäller bara för vissa utbildningssituationer