I november i fjol la Karolinska universitetssjukhuset ett varsel på 250 läkartjänster och 350 undersköterskor. Det var då ofrånkomligt för att klara det ekonomiska underskottet och anpassa sig till det mer specialiserade uppdraget, enligt sjukhusdirektör Björn Zoëga.
I februari minskade dock varslet ordentligt, från 600 personer till drygt 260. Av dessa var 109 läkare.
Nu häver sjukhuset varslet helt med motiveringen att bemanningen nu är anpassad efter uppdraget. Från maj 2019 till december i år minskar sjukhuset antalet anställda från 15 900 till 15 000 personer.
– Våra verksamheter har arbetat hårt för att komma ner till rätt kostym. Det är en styrka att vi blivit färre genom naturliga avgångar där vi inte återbesatt vakanta tjänster. På så sätt kan vi undvika den påfrestning som uppsägningar av undersköterskor och läkare innebär, säger Björn Zoëga, sjukhusdirektör för Karolinska universitetssjukhuset, i ett pressmeddelande.
Han fortsätter:
– Därmed kan vi fortsätta arbetet med att korta vårdköer och att arbeta ner den vård som skjutits fram på grund av arbetet med covid-19.
Han påpekar också att trots den minskade bemanningen har väntetider och köer minskat. Antalet vårdplatser ska också ha ökat med 200 jämfört med i fjol.
I maj 2019 las också ett varsel på 550 administrativa tjänster. Det varslet klaras till stor del också med naturliga avgångar, men inte helt. I denna månad slutar cirka 30 personer som sagts upp.
(uppdaterad 2020-09-17)