Totalt har fyra spelare i a-laget och sex i u-laget testats positiva för covid-19. Inför matchen hade Smittskydd Skåne med bestämdhet rekommenderat klubben att inte spela.

Det var också klubbläkaren Harald Roos rekommendation, och Helsingborgs IF bad därför Svenska fotbollförbundet att matchen mot Djurgården skulle skjutas upp. Trots detta bestämde förbundets tävlingskommitté att matchen skulle spelas, vilket också blev fallet.

– Jag som ansvarig läkare reagerar kraftigt på det beslutet, sa lagläkare Harald Roos till Sveriges Radio P4 Malmöhus efter beskedet.

– Det jag tycker är lite besvärande i frågan är att den medicinska kommittén i Fotbollförbundet är helt på min linje och avråder från spel.

Läkarna i de andra lagen reagerade också och tyckte att beslutet att spela matchen var fel. Och nu går alla 16 allsvenska lags läkare samman i ett upprop som ska skickas till Svenska fotbollförbundet.

– Vi tycker att det är väldigt viktigt att man tar hänsyn till medicinska frågor i den väldigt speciella situationen vi har i dag, säger Falkenbergs lagläkare Sverker Nilsson till Radiosporten, och påpekar att det är viktigt att lyssna på den medicinska expertisen.

Samtidigt har tävlingskommittén följt det protokoll som tagits fram för att matcherna ska kunna genomföras under pandemin. Men Sverker Nilsson menar att det protokollet gäller allmänna regler för att matcherna ska kunna genomföras, och inte tar upp sådana speciella situationer med utbrott som Helsingborgs IF ställts inför.

– Coronaprotokollet är alldeles utmärkt. Det säkerställer att inga sjuka individer är på fotbollsplanen. Det som hände här i Helsingborg var ju att man redan har en uttalad smitta i den här miljön. Det betyder att friska individer kan vara utsatta för smittan och kan vara smittfarliga.