– Den första reaktionen är ju »äntligen!«. Det är klart att vi är lättade över att slippa gå in i en diskussion om varsel, som vi uppfattar som helt absurd, säger Yvonne Dellmark, ordförande i Karolinska universitetssjukhusets läkarförening.

Beskedet om att Karolinska universitetssjukhuset häver sina varsel av läkare och undersköterskor kom på onsdagsförmiddagen. Det är en lättnad för många, även om alla inte är helt förvånade.

– I min värld var detta väntat, för så pass många läkare har lämnat Nya Karolinska Solna att man inte har behov av att varsla. Man måste ju få ihop produktionen, säger Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening.

Karolinska universitetssjukhuset uppger att organisationen anpassat bemanningen genom naturliga avgångar. Mellan maj 2019 och december i år, kommer personalen att ha gått från 15 900 anställda till 15 000.

– Avgångarna är inte alltid så naturliga eftersom mycket handlar om att man avslutat vikariat, som våra underläkare, kommenterar Yvonne Dellmark.

Hon har inte fått någon fullständig redogörelse för exempelvis hur avgångarna är fördelade för olika grupper. Men en stor del handlar om avslutade timanställningar, såsom pensionärer som gått in och stärkt upp, och att sjukhuset avslutat vikariat som underläkare haft.

Hon menar att man dessutom tappar kompetens genom att läkare söker sig därifrån när de inte tycker att sjukhuset har en positiv framtidssyn. Allt sammantaget påverkar det arbetsbördan.

– Det blir en belastning på de specialister som är kvar. Det blir en större jourbörda på en mindre grupp.

Johan Styrud är inne på samma spår, och han tror att sjukhuset kommer att behöva kompensera för den reducerade arbetskraften.

– Man har tappat enormt mycket vikarier. Det finns specialiteter där man blivit av med väldigt många personer. Det kommer att behöva anställas för att kunna hålla uppe jourlinjer och den normala produktionen, säger han och tillägger att det också behövs personal för att beta av vårdskulden.

Sjukhusdirektör Björn Zoëga menar däremot att den krympta bemanningen nu motsvarar uppdraget – att verksamheten anpassats efter kostymen. Men Yvonne Dellmark tycker att kostymen är lite väl tajt för vissa enheter.

– Den är för trång om man ska ha en bemanning där man kan hålla ett hälsosamt schema. Du behöver ett antal personer om du ska kunna täcka ett schema 24/7, och det räcker inte budgeten till.

Yvonne Dellmark och Johan Styrud hoppas nu på ett omtag där sjukhuset planerar ordentligt för framtiden, tar tag i frågan om utbildningstjänster och undviker »vikarieträsket«.

– Vi behöver få fler utbildningstjänster för att få rätt antal underläkare anställda på sjukhuset, säger Yvonne Dellmark.

Även Danderyds sjukhus och Södersjukhuset varslade vårdpersonal i november förra året, men de drogs senare tillbaka. Fjolårets varsel ledde till att protestgruppen Stockholms sjukvårdsupprop bildades. Akil Awad, läkare och en av grundarna, tycker att det var på tiden att varslet på Karolinska universitetssjukhuset drogs tillbaka med tanke på personalbrist, vårdskuld och slutkörd personal efter pandemin. Men han påpekar att mycket arbete återstår i regionen.

»Nästa steg är att man prioriterar om i budgeten och drar tillbaka besparingarna och anställningsstoppen på samtliga Stockholmssjukhusen och gör rejäla satsningar på vårdcentralerna. Regionledningen har den makten«, skriver han i ett mejl till Läkartidningen.

Han fortsätter:

»Tyvärr har regionledningen varit väldigt dåliga på att lyssna, men detta är ett litet ljus i tunneln och understryker vikten av att personalen fortsätter protestera när de styrande fattar felaktiga beslut.«

 

Läs även:

Karolinska drar tillbaka varsel

Karolinska sjukhuset minskar läkarvarsel

Sös: Inga läkare sägs upp

Danderyd: Läkare varslas ej

Missnöje mot varslen i Stockholm engagerar över 13 000 inom vården