Karin Båtelson och Sofia Rydgren Stale, förste respektive andre vice ordförande i Läkarförbundet, frågas ut av Tobias Perdahl. Foto: Sylf

Det var Sveriges yngre läkares förening (Sylf) som ordnade utfrågningen som direktsändes på Facebook på tisdagskvällen. Föreningens ordförande Madeleine Liljegren sa att hon tror att en del kan uppfatta Läkarförbundet som otillgängligt och att utfrågningen är ett sätt att öka transparensen.

Utfrågningen leddes av Tobias Perdahl, grundare av Vårdmaktspodden och medicinsk chef för Doktor24, och gjordes med inspiration av frågesportprogrammet På spåret. Fokus låg på underläkarfrågor och ordförandekandidaterna fick svara på samma frågor – men för att inte influeras av varandras svar hade den ene på sig hörlurar när den andre blev intervjuad.

Trots hörlurarna blev svaren från Karin Båtelson och Sofia Rydgren Stale, som i dag är förste respektive andre vice ordförande i Läkarförbundet, ganska samstämmiga. Bägge vill exempelvis se en ökad statliga styrning för att få bukt med problem som AT-flaskhalsen. Och när det gäller den dåliga löneutvecklingen för underläkare – som enligt Läkarförbundet har tappat 25 procent i köpkraft sedan 1970-talet – flaggade bägge för att det kan bli aktuellt att införa lägstalöner, något som Läkarförbundet tidigare sagt nej till.

På frågan om hur de ser på att antagningspoängen till läkarutbildningen har sjunkit på senare år skiljde sig dock deras svar åt. Sofia Rydgren Stale beskrev det som en varningssignal på att yrket tappar i attraktivitet och menade att arbetsgivarna måste skärpa sig om de vill fortsätta locka de bästa individerna till läkaryrket. Karin Båtelson var däremot inte lika säker på att läkaryrket har tappat sin »glansgloria« och tror inte att trenden med lägre antagningspoäng kommer att hålla i sig. Bland annat för att pandemin satt fokus på läkaryrket på ett positivt vis.

De två kandidaterna fick också berätta om sin bakgrund, läkarkarriär och sitt fackliga engagemang. Lyssnarna fick bland annat reda på att Sofia Rydgren Stale, som är psykiater inom primärvården, först tänkt bli ortoped och att Karin Båtelson, som är neurofysiolog, var inne på att bli gynekolog och har arbetat länge inom primärvården.

Karin Båtelson berättade att hennes fackliga engagemang väcktes när hon inte fick gå en ledarskapskurs, blev arg och beslutade sig för att bli klinikombud för att kunna påverka. Sofia Rydgren Stale blev i sin tur imponerad av Läkarförbundets insats när det uppstod problem med hennes ST-lön och facket fixade det.

– Jag kommer vara facket trogen resten av mitt liv, kände jag då.

På frågan om varför hon kandiderar till ordförandeposten sa Sofia Rydgren Stale att hon tycker sig vara i ett optimalt läge just nu, med en kombination av rätt lång erfarenhet från både Sylf och lokalföreningsarbete i ryggen.

– Samtidigt är jag mitt i livet. Jag är uthållig och kanske tuffare än många uppfattar mig som, tillade hon.

Karin Båtelson pekade i sin tur bland annat på sitt långa och breda fackliga engagemang och erfarenhet av läkaryrket.

– Vi står inför så otroligt mycket nu: Vårdpuckeln, forskningspuckeln, fortbildningspuckeln, ST-läkarna som fått sin utbildning stoppad, vi har lönedumpning, flera utredningar som måste landa rätt, en avtalsrörelse som frusit och vi har kanske en överetablering av läkaryrket, sa hon.