Efter att antalet inlagda med covid-19 har sjunkit, avvecklas nu den särskilda rehabiliteringsavdelning som byggts upp på Akademiska sjukhuset. Men det tycker avdelningens chef, överläkaren Per Hamid Ghatan, är för tidigt. I stället tycker han att man borde väntat och se om smittan tar ny fart i höst.

– Det hade kanske varit värdefullt att ha en beredskap några månader till och se hur det här utvecklar sig, säger han till Sveriges Radio P4 Uppland.

Avdelningen byggdes upp på kort tid i april. 130 covidsjuka, en del efter lång tid i respirator, har vårdats av sjuksköterskor, arbetsterapeuter, psykologer och logopeder.

– Det fantastiska samarbete som vi byggde upp kommer att försvinna, säger Per Hamid Ghatan.

Han berättar hur man samlat kunskap efter hand. Det kan handla om mindre saker som hur termometrar rengörs, till hur man rörelsetränar en smittsam patient i de små enkelrummen.

Som Läkartidningen rapporterade i förra veckan permanentar i stället Mälarsjukhuset i Sörmland sin nya rehabiliteringsavdelning som byggts upp för covidpatienter, trots att den typen av patienter också där har blivit färre. Förhoppningen är att den nya avdelningen både ska avlasta intensivvårdsavdelningen och förkorta vårdtiderna.

Läs även:

Ny rehabavdelning i Sörmland blir permanent

Sjukvården laddar för omfattande rehabilitering

Behovet av rehabilitering måste mötas efter svår covid-19