Planerad ST-utbildning har inte kunnat genomföras på grund av pandemin, rapporterar Dagens Medicin. Svenska läkaresällskapet (SLS) skickade i somras ut en enkät till sina sektioner för att ta reda på hur utbildningsverksamheten påverkats. Av svaren framgår att en stor del av sällskapets kurser har skjutits upp till hösten eller ännu längre fram i tiden. Inom en del områden som anestesi och intensivvård, hematologi, kirurgi, huvud- och halskirurgi samt pediatrik har mellan 81–100 procent av kurserna ställts in.

För ST-läkarna är de svårt att ta igen de missade utbildningarna under hösten, tror Hans Hjelmqvist, som är ordförande i delegationen för utbildning vid SLS.

– Det går inte att säga exakt hur många som berörs och som inte kommer att kunna ta ut sin specialistexamen som planerat, säger han till Dagens Medicin.

Även SK-kurser, specialistkompetenskurser som anordnas av Socialstyrelsen, har påverkats, enligt Dagens Medicin. Egentligen skulle Socialstyrelsen ordnat 115 kurser i år. Men så många blir det inte. Under våren kunde 29 av drygt 50-tal planerade kurser genomföras. 22 har flyttats fram till hösten, och i nuläget har fyra av höstens kurser ställts in. Många kommer att genomföras digitalt.

Som Läkartidningen tidigare rapporterat finns det även en oro bland ST-läkare i de opererande specialiteterna eftersom många operationer ställts in och det har varit svårare för ST-läkare att få vara med på operationer under pandemin.

– Vi vet inte hur stor förseningen blir, men att det kommer att bli en försening för många att få ut sin specialistexamen, säger Souheil Reda, ordförande för Kirurger under utbildning, Kirub, till Dagens Medicin.