Den första juli 2021 införs bastjänstgöring (BT) som en obligatorisk första del av läkarnas ST. Men många frågetecken kvarstår fortfarande kring vilka som ska göra BT, hur de nya regelverken kommer att påverka läkarnas utbildning och hur övergången ska se ut mellan det gamla och det nya systemet.

Som Läkartidningen tidigare har skrivit finns det en växande frustation hos både Läkarförbundet och regionerna över detta. Bollen ligger hos regeringen och nu börjar SKR och Läkarförbundet tröttna på den långa väntan. I ett gemensamt brev till Socialdepartementet ber Sofia Rydgren Stahle, andre vice ordförande i Läkarförbundet, och Fredrik Lennartsson, chef för SKR:s avdelning för vård och omsorg, regeringen att skynda på.

»Såväl vårdgivarnas förberedelser, Socialstyrelsens föreskriftsarbete och parternas arbete med att reglera anställningsförhållanden för den nya bastjänstgöringen är avhängigt att förordningstexten fastställs«, skriver de och påpekar att ovissheten är stor för både enskilda läkare och vårdgivare som ansvarar för att organisera AT, BT och ST.

De ber även regeringen att se till att läkare som redan är specialiserade enligt det nuvarande regelverket inte behöver göra bastjänstgöring om de till exempel vill dubbelspecialisera sig.

Egentligen skulle läkarnas bastjänstgöring (BT) ha införts redan första juli i år. I och med den pågående pandemin – och att mycket dessutom fortfarande är oklart när det gäller BT – bad Läkarförbundet och SKR  regering skjuta fram starten, vilket också gjordes.

Läs också:

Otålig väntan på BT-övergångsregler

Läkarförbundet: Vi behöver besked om övergångsregler

Socialstyrelsen föreslår nya föreskrifter för ST, BT och AT

Många frågetecken kring införandet av BT

Socialstyrelsen tjuvstartar med BT-föreskriften