I dag, tisdag, höll Region Stockholm en pressträff med anledning av covid-19. Bland annat presenterade hälso- och sjukvårdsdirektören Björn Eriksson en lägesbild av situationen i länet.

Just nu vårdas 27 patienter på akutsjukhus med covid-19, varav två patienter är så allvarligt sjuka att de behöver intensivvård.

– Det är väldigt lite jämfört med de 1 100 som vi hade när det var som värst, sa Björn Eriksson vid pressträffen.

Han lyfte också fram att allt fler provtas för pågående infektion i Region Stockholm. Andelen positiva provsvar är fortfarande på låga nivåer, men enligt Björn Eriksson finns nu oroande tecken på att smittspridningen ökar.

– Den nedåtgående trenden att andelen smittade minskar har brutits och vi är på väg upp igen. Man kan bara hoppas att det här är ett hack i kurvan och att vi kan pressa ner smittspridningen igen, sa Björn Eriksson.

För att trycka ner smittspridningen är det viktigt att alla följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer, menar Björn Eriksson.

– Fortsätter det här uppåt kan vi snart vara i ett allvarligt läge igen.

Senare under tisdagen, vid Folkhälsomyndighetens pressträff, fick statsepidemiolog Anders Tegnell en fråga om utvecklingen i Stockholm medför att man bör överväga lokala restriktioner.

– Ja, vi för en diskussion just med Stockholm om vi kanske behöver införa ytterligare någon möjlighet till åtgärder för att minska smittspridningen här i Stockholm. Exakt vad det blir håller vi på att diskutera, svarade Anders Tegnell.

Enligt Anders Tegnell kan besked väntas inom de närmsta dagarna.