Forskarna och läkarna Karl-Henrik Grinnemo och Oscar Simonson. Foto: Centrum för rättvisa

– Äntligen väcks ett åtal mot Paolo Macchiarini. Det har vi jobbat för i alla år, säger visselblåsaren och kirurgen Karl-Henrik Grinnemo till Läkartidningen.

På tisdagen förklarade överåklagaren Mikael Björk att han nu väcker åtal i ärendet. Det var i slutet av 2018 som förundersökningen återupptogs. På vägen har också brottsrubriceringen ändrats från vållande till kroppsskada, till grov misshandel, vilket är ett brott som kräver uppsåt.

Och det tycker Karl-Henrik Grinnemo och de andra visselblåsarna är intressant. De menar att både Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset har försvarat Paolo Macchiarini, trots att grova fel har begåtts.

– Om det här håller nu, innebär det – i och med att det här är uppsåtsbrott – att Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset har skyddat en brottsling. Och då måste man ta reda på varför man har gjort det. Ingen av deras utredningar har gjort det, säger Oscar Simonson, också han kirurg och en av visselblåsarna.

Det var under åren 2011 till 2013 som Paolo Macchiarini genomförde transplantationer med konstgjorda luftstrupar på Karolinska universitetssjukhuset. Några läkare, däribland Karl-Henrik Grinnemo och Oscar Simonson, märkte dock bland annat att det saknades etiskt tillstånd och godkännande från Läkemedelsverket. De larmade 2014 dåvarande rektor på KI, Anders Hamsten, och Centrala etikprövningsnämnden.

Både Oscar Simonson och Karl-Henrik Grinnemo anser att båda institutionerna har mörklagt vad som egentligen hände när den italienske kirurgen fick grönt ljus för transplantationerna av syntetiska luftstrupar. Det inkluderar också de båda utredningar sjukhuset och lärosätet låtit göra.

– Därför är det väldigt bra att det blir en rättssak kring Paolo Macchiarini för då kommer de olika delarna till ytan; vad är det som har hänt egentligen, säger Karl-Henrik Grinnemo.

2018 beslutade rektorn för Karolinska institutet, Ole Petter Ottersen, att fälla Paolo Macchiarini och sex medförfattare, däribland Karl-Henrik Grinnemo, för oredlighet i forskning gällande sex vetenskapliga artiklar. Ytterligare två av visselblåsarna, däribland Oscar Simonson, ansågs vara »klandervärda«.

Visselblåsarna försökte överklaga beslutet, vilket nekades i de sedvanliga rättsliga instanserna. Men tre av de fyra visselblåsarna har lyft ärendet till Justitiekanslern, där besked väntas i vinter.

– Jag tror inte att man ska hoppas för mycket på JK. De har hittills sällan agerat, säger Oscar Simonson, som tillägger att de är beredda att ta ärendet vidare till Europadomstolen.

Karl-Henrik Grinnemo tycker att beskedet om åtal ändå är lite av en upprättelse.

– Vi har haft rätt under hela den här resan. Vi får hoppas att JK ger oss rätt att överklaga vårt ärende, säger han.

Oscar Simonson och Karl-Henrik Grinnemo önskar att Karolinska institutet skulle inleda en ny utredning med anledning av åtalet, vilket antyder att Paolo Macchiarinis handlingar var uppsåtliga. Men lärosätet ser i nuläget ingen anledning att påbörja en ny utredning, förklarar chefsjurist Helén Törnqvist i ett mejl till Läkartidningen:

»Vi fick i dag besked om att Paolo Macchiarini åtalas för grov misshandel i samband med att tre personer fått syntetiska luftstrupar inopererade. Eftersom det rör sig om operationer utförda på Karolinska universitetssjukhuset kommenterar inte Karolinska institutet åtalet. Den forskning som leddes av Macchiarini och som skedde på Karolinska institutet, det medicinska universitet, har utretts och ärendet är avslutat. Han har fällts för oredlighet i forskning av KI.«