Preliminära resultat på fredagen visade att drygt 62 procent av de röstande var för att assisterat självmord skulle tillåtas. Det motsvarar drygt 1 570 000 nya zeeländare, rapporterar nyhetskanalen 1 News.

Då har inte 480 000 specialröster, såsom utlandsröster, räknats. Men med det starka stödet för ja-sidan beräknas inte utgången förändras, rapporterar BBC.

Lagen, som går under namnet »End of Life Choice Act 2019«, innebär att terminalt sjuka patienter ska kunna få hjälp att avsluta sina liv. Medlet ska kunna intas av patienten själv eller administreras av läkare eller sjuksköterska.

Patienten måste vara 18 år fyllda, nya zeeländska medborgare eller bo i landet permanent, lida av en sjukdom som bedöms leda till döden inom sex månader och lida av svåra plågor som patienten inte upplever som uthärdliga. Patienten måste också vara i sådant skick att denne kan fatta ett välgrundat beslut. Beslutet tas med två läkare och vid behov även en psykiater.

– Vi värnar om människors säkerhet och oroar för att människor ska utsättas för tvång. Så vid minsta antyda om tvång är det ett nej, säger läkaren Samantha Murton vid Royal New Zealand College of General Practitioners, till 1 News.

Lagen har diskuterats i flera år. Ämnet aktualiserades när en kvinna som led av svår hjärncancer fick nej av landets högsta domstol att få hjälp att avsluta sitt liv.

En av de drivande bakom lagen har varit politikern David Seymour, ledare för partiet ACT New Zealand.

– Det är ett historiskt ögonblick för Nya Zeeland, säger han, citerad av Sveriges Radio.