– Vi diagnostiserade patientfall med covidsmitta runt den 9–10 september på patienter som inte hade typiska symtom för covid, utan vi tog rutinprover inför hemskrivning. Och sedan har vi hittat ytterligare fall bland patienter och personal som vi har provtagit också, säger verksamhetschefen Kristina Hambreus till P4 Dalarna.

Man vet inte hur smittan har tagit sig in på avdelningen.

– Vi vårdar ju främst hjärtpatienter, och om man har hjärtsjukdom har man oftast symtom i form av andfåddhet och tryckkänsla i bröstet, vilket också kan stämma med covid-infektion, så det kan vara väldigt svårt att veta vad som är vad. Hos personalen har det varit fråga om väldigt lindriga eller inga symtom alls, så det är svårt att säga hur det hela började.

Kliniken bedriver hjärtsjukvård som vanligt men har infört omfattande smittspårning och extra säkerhetsåtgärder.

Region Dalarna var den region som vecka 38 fick flest antal covid-fall (57) per 100 000 invånare, enligt Folkhälsomyndighetens statistik.