Efter 180 dagar har den som är sjukskriven bara rätt till sjukpenning om man inte bedöms kunna utföra något arbete på arbetsmarknaden.

Tidigare har Svenska covidföreningen, som startade sin verksamhet i augusti och har 1100 medlemmar, krävt att 180-dagarsgränsen förlängs för personer med långtidssymtom på covid-19. Men enligt Försäkringskassan är några sådana undantag för grupper av sjuka inte möjliga att göra som regelverket ser ut i dag.

I september hade mellan 500-600 långtidssjuka i covid-19 passerat 180-dagarsgränsen, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Och nu slår Försäkringskassan larm om att de behöver hjälp med kunskap om sjukdomen för att kunna göra korrekta bedömningar.

– Vi behöver få väldigt bra läkarutlåtanden och bra beskrivningar av de funktions- och aktivitetsbegränsningar som man har av sin sjukdom. Och vi behöver mer av hjälp och stöd i form av kunskapsvägledning från Socialstyrelsen, säger Nils Öberg, generaldirektör på Försäkringskassan, till SVT Nyheter.