Doktor.se planerar att starta en fysisk vårdcentral i det relativt nya bostadsområdet Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. Genom skyltar på lokalerna uppmanas människor att lista sig redan nu.

Men Doktor.se har ännu inte fått sin ansökan om att starta en vårdcentral godkänd av regionen, rapporterar Dagens Medicin.

– Det går ju inte att marknadsföra att de ska öppna en vårdcentral innan de har fått godkänt att göra det. De kan inte säga att »vi ska öppna en vårdcentral här«, för det enda som formellt har hänt är att de har lämnat in en ansökan till oss som vi handlägger. Och vi spekulerar inte i vad vi landar i för beslut, säger Christoffer Bernsköld, enhetschef för närsjukvård, till tidningen.

Martin Lindman, vd för Doktor.se, säger att det inte var företagets mening att ge vilseledande information till de boende i området. I stället handlade det om att undersöka intresset för vårdcentralen. Enligt honom skulle ingen listas per automatik om de anmält sitt intresse och vårdcentralen öppnar.

Nu ska skyltningen göras om.

– Vi kommer att göra om informationen och i stället skriva att personer som vill kan göra en intresseanmälan till en vårdcentral som ansökt om att inom kort få öppna i området, säger Martin Lindman till Dagens Medicin.

Läkartidningen har tidigare rapporterat om att Region Stockholm uppdaterat riktlinjerna om listning på vårdcentraler. En orsak till det var en misstanke att patienter listat sig till Krys fysiska vårdcentraler i Stockholm utan att förstå vad det innebar.

Nu ska Region Stockholm återigen titta på sina riktlinjer. Att en vårdgivare samlar en sorts intresseanmälningar redan innan vårdcentralen fått godkänt, är inget som Christoffer Bernsköld stött på tidigare.

– Det tänker jag att vi också skulle behöva titta närmare på, säger han till Dagens Medicin.

 

Läs även:

Grönt ljus för Krys vårdcentral trots kritik

Kry kritiseras för »fullistning«