Soo Aleman. Foto: Karolinska institutet

– De här forskarna har haft otroligt stor betydelse. Det är de som har gjort att man kunnat identifiera hepatit C-viruset, och det kunde ju så småningom leda till utvecklingen av de fantastiska läkemedlen som kan bota kronisk sjukdom, säger Soo Aleman, som själv forskar om just hepatit C.

Man har tidigare räknat med att runt 150 miljoner personer i världen haft kronisk hepatit C.

– Men den siffran har gått ned nu, tack vare att man kunnat behandla bort hepatit C-viruset. WHO har satt som mål att eliminera hepatit C fram till 2030. Det skulle inte vara möjligt utan de här direktverkande antiviralerna, säger Soo Aleman och tillägger:

– Nu kom covid emellan, så vi får se hur det går.

Tror du att pandemin gör det svårare att nå det målet?

–Ja, det gör den ju, just nu i alla fall. Vi ser att det är färre som har fått behandling i år och att det är färre som har diagnostiserats. Det är många sjukdomar som ligger efter och det gäller även hepatit C. Vi kan inte ha uppsökande verksamhet på samma sätt på grund av covidsmitta.

Nobelpriset gick inte till utvecklingen av de nya läkemedlen, utan till upptäckter som banat väg för dem. Hur ser du på det?

– Jag tycker att det var rätt. Det var ju det här – att man kunde diagnostisera och överhuvudtaget förstå vad det var för virus – som låg till grund för hela den utvecklingen. Det finns förstås andra som senare bidragit till utvecklingen av de här läkemedlen, men jag tycker att de här tre forskarna verkligen förtjänar att belönas, säger Soo Aleman.

Läs även:
Upptäckten av hepatit C-viruset – genombrott som räddat miljontals liv
Expert på hepatit C: Verkligen välförtjänt
Här är årets Nobelpristagare