Efter årsskiftet ska de två sätten vara de enda att lista sig på, enligt hälso- och sjukvårdsdirektören Pia Lundboms förslag. Det kommer alltså inte vara möjligt att göra det direkt på vårdgivarnas webbsidor eller i deras appar, rapporterar Dagens Medicin.

Som Läkartidningen tidigare berättat har omlistningen varit en het fråga i Stockholm de senaste veckorna. Bland andra Kry fick hård kritik av Distriktsläkarföreningen Stockholms ordförande Ylva Sandström. Hon menar att patienter vilseletts att lista sig vid Krys fysiska vårdcentraler, vilket drabbat patienternas tidigare vårdcentraler.

Frågan har diskuterats i Skåne också. Särskilt under pandemin har flera skåningar listat sig hos privata digitala vårdgivare, utan att det har varit tydligt för dem att de också avlistade sig hos sina gamla vårdcentraler.

Informationen på 1177.se ska också uppdateras. Där ska det bli tydligare vad en omlistning innebär i praktiken.

Liksom i Stockholm har frågan diskuteras på politiskt plan i Skåne.

– Vi ser positivt på valfrihet och att patienterna kan välja sin egen vårdcentral, men patienterna ska göra medvetna val och inte på grund av indirekta uppmaningar eller missvisande reklam. Vi ska ha schyssta spelregler för alla vårdgivare, säger Gilbert Tribo (L), regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, i ett pressmeddelande.

Hälso- och sjukvårdsdirektören har haft i uppdrag av Allians för Skåne att utreda frågan, vilket nu har landat i förslaget. För ett tag sedan kom också åtgärden som ett förslag från Socialdemokraterna.

– För två veckor sedan var vi inte ens överens om att problemet fanns, men nu verkar det till och med finnas ett brett stöd för vår lösning. Det är bra både för patienterna och vårdcentralerna, säger Mattias Olsson (S), andre vice ordförande för primärvårdsnämnden, i ett pressmeddelande.

 

Läs även:

Kry kritiseras för »fullistning«

Grönt ljus för Krys vårdcentral trots kritik