I fredags var antalet inneliggande patienter med covid-19 på sjukhusen i Kronoberg sju stycken. I dag, tisdag, har antalet patienter ökat till 18.

Samtidigt råder platsbrist och överbeläggningar på sjukhusen i Ljungby och Växjö, vilket gör att regionen nu beslutat om att gå upp i stabsläge.

– Vi har valt att gå upp i stabsläge för att bättre kunna kraftsamla men också signalera att det här är på allvar. Infektionsavdelningen är sedan i förra veckan en covid-19-avdelning. Den här pandemin är inte över, säger Maria Wiltz, sjukhuschef, i ett pressmeddelande.

För att hålla nere antalet inneliggande patienter och för att frigöra personal kommer planerade operationer som kräver slutenvård att ställas in den kommande veckan.

– Det som skiljer situationen nu från läget i våras är att det nu är mycket mer fullbelagt på sjukhusen. Samtidigt är det förkylningstider och mycket personal är hemma sjuk, säger Maria Wiltz.

Ett annat sjukhus som har förhöjd beredskap är Norrtälje sjukhus. I fredags förra veckan gick sjukhuset upp i så kallat förstärkningsläge på grund av hög personalfrånvaro. Nu har sjukhuset gått tillbaka till stabsläge.

– Bemanningsläget är fortfarande bekymmersamt. Många medarbetare är hemma sjuka, det rör sig om både bekräftad covid-19 och vanliga förkylningar. Men då vi inte har alla vårdplatser öppna är situationen ändå hanterbar. Vi har fortsatt hög beredskap och vet att läget kan förändras snabbt, säger Tiohundras vd Peter Graf i ett pressmeddelande.

Även i Norrtälje har planerade, icke-akuta operationer som kräver inläggning skjutits upp. Tanken är att vissa planerade operationer ska återupptas i morgon, onsdag.

Läs mer:

Norrtälje sjukhus upp i förstärkningsläge