Sörmland har varit en av de regioner som drabbats hårdast av covid-19. Pandemin utsatte inte bara coronavården för press, utan har liksom i många andra regioner också lett till att mycket elektiv vård fått skjutas upp.

Den politiska majoriteten satsar nu 175 miljoner kronor extra i sin budget nästa år för att komma i kapp, rapporterar Sveriges Radio P4 Sörmland. Pengarna ska bland annat användas till upphandling, det som kallas gemensam produktionsplanering med grannregionerna, och en ökad egen produktion.

Förhoppningen är att sjukvården ska ha kommit ikapp med den uppskjutna vården till våren.

– Vi pratar faktiskt om mars nästa år, om vi får lite snurr på upphandlingen. Till exempel starroperationer är något som vi redan har gått igång med, för det är något vi vet att många också väntar på. Men sedan finns det andra flaskhalsar också – radiologi är en sådan sak, säger Monica Johansson (S), regionstyrelsens ordförande, till radiokanalen.