Matilda Ernkrans (S) vände sig direkt till Sveriges drygt 400 000 studenter under en presskonferens där även Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson och Sveriges förenade studentkårers ordförande Simon Edström deltog.

Ministern tackade först alla studenter som tar ansvar under pandemin. Samtidigt är det för många studenter som inte gör det, enligt Matilda Ernkrans som pekade ut stora och oreglerade studentfester och nollningar som särskilt problematiska.

– Ni måste skärpa er. Vi kan inte ha högskole- och universitetscampus som blir coronasmittkluster, sa hon.

Matilda Ernkrans berömde universiteten för att de har gjort mycket för att minska smittspridningen. Hon nämnde distansundervisning under våren och det ansvarsfulla öppnande av campus som pågår nu.

– Tyvärr verkar den försiktiga öppningen tolkats av allt för många studenter att det är fritt att återgå till ett mer normalt studentliv.

Folkhälsomyndigheten generaldirektör Johan Carlson beskrev läget som bekymmersamt.

– Vi ser att det pågår en rad lokala utbrott och en del är kopplade till universitet och högskolor.

Åtta regioner har rapporterat om olika utbrott som är kopplade till universitet och hittills har över 200 studenter konstaterats smittade. Utbrotten har i de flesta fall startat vid privata studentfester och nollningar snarare än vid studier, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Har ni otur blir festen ett smittspridningsevenemang. Ha gärna fest, men umgås i mindre grupper och i samma gäng som ni annars träffar, sa Johan Carlson som även tog upp utbrottet bland läkarstudenter vid Uppsala universitet.

– Det är särskilt allvarligt för att man som läkarstudenter har kontakt med patienter, sa han.

Den senaste tiden har det rapporterats om flera coronautbrott på högskolor runt om i landet. Vid Mälardalens högskola i Västerås, Uppsala universitet och Linköpings universitet har studenter bekräftats smittade.

 

Läs också:

Coronautbrott bland läkarstudenter i Uppsala under kontroll

App ska fånga smittspridning  på KI

Mindre utbrott av covid-19 bland läkarstudenter i Uppsala

Masstestning av studenter vid Umeå universitet

KI: Munskydd gäller bara för vissa utbildningssituationer