Som Läkartidningen tidigare berättat har Kry fått tillstånd att öppna sin tredje fysiska vårdcentral i Stockholm, denna gång i Sickla. Företaget har tidigare kritiserats för att ha förlett patienter att lista sig hos deras två andra vårdcentraler i huvudstaden. När andra vårdcentraler samtidigt tappat patienter, har det lett till en oro att mindre enheter ska duka under.

Kry har sedan dess ändrat sättet på vilket de informerar patienterna om vad listning innebär. Och Region Stockholm har lovat förtydligade riktlinjer till denna vecka.

Men det är inte bara Kry som vill öppna nya vårdcentraler i Stockholm. Doktor.se och Min Doktor har båda lämnat in ansökningar, rapporterar Dagens Nyheter. Doktor.se vill starta en vårdcentral i Norra Djurgårdsstaden och har köpt ett par redan befintliga vårdcentraler. Min Doktor vill öppna i Bromma och Järfälla.

Om företagens ansökningar får godkänt skulle de kvalificera sig för etableringsstöd. Det skulle innebära att de får 50 procent högre ersättning per läkarbesök under det första året.

Både Min Doktor och Doktor.se, liksom Kry, bedriver sedan tidigare fysisk vård på olika håll i landet, exempelvis i Stockholm.

Min Doktor har ett tjugotal sjuksköterskeledda vård- och vaccinmottagningar runt om i landet, och förra året köpte företaget en vårdcentral i Nyköping. Doktor.se har också mottagningar på flera håll i landet. Företaget har också sex vårdcentraler sedan tidigare, bland annat i Stockholm, Malmö och Sundsvall.

 

Läs även:

Grönt ljus för Krys vårdcentral trots kritik

Kry kritiseras för »fullistning«

Kry köper Helsa och får 14 vårdcentraler

Utredning: Reformerat vårdval och begränsning för nätläkare

Doktor.se näst störst – nu vill man satsa på fysiska vårdcentraler